3701 vizualizări

Cum iti sabotezi rapid si eficient viitorul prin autoprogramare negativa

Bine ai revenit pe NLP Mania!

Ti-ai dat seama ca titlul de azi este ironic, dar din pacate foarte des iti sabotezi fara sa stii propriile obiective.

Azi am de gand sa iti arat cateva metode pe care le folosesti inconstient ca sa NU iti atingi obiectivele!

Apoi bineinteles ca o sa iti arat si ce sa faci ca sa scapi de aceste strategii gresite.

Ani la rand am considerat ca nu e important cum vorbesc, ce vocabular folosesc. Apoi am citit o carte a lui Anthony Robbins si am priceput ca cuvintele sunt comenzile prin care eu imi “setez” creierul.

Asa cum un computer se programeaza prin comenzi, tot asa si creierul tau se programeaza prin cuvintele pe care tu le folosesti, care devin comenzi pentru mintea ta.

 

Prima tehnica de autosabotare – “eu incerc!”

Zilele trecute discutam cu un prieten care imi tot spunea ca incearca de cativa ani sa isi construiasca o casa asa cum isi doreste el.

L-am lasat sa vorbeasca cam 20-30 de minute si am numarat de cate ori a folosit cuvantul “incerc”.

Am ajuns la peste 15 “incerc” cand m-am plictisit si m-am oprit din numarat.

Tipul asta se plange ca nu reuseste ceea ce isi propune. El incearca, dar nu reuseste! Asta e replica de baza!

In momentul in care iti spui “incerc”, deja ti-ai semnat condamnarea la esec…

Mintea primeste informatia ca tu doar o sa incerci. Daca incerci o data, de doua ori, de trei ori si nu reusesti, ce faci? De obicei, abandonezi, ca ti-ai setat mintea doar sa incerce.

Rezolvarea acestei autosabotari se face prin utilizarea unui sinonim.

In loc de “incerc” spune “urmaresc”. Cand incerci, o faci de cateva ori si apoi abandonezi. Cand „urmaresc sa fac asta”, inseamna ca o sa faci pana cand reusesti. Nu iti dai voie sa abandonezi. Nu exista pentru tine alternativa decat succesul, atingerea rezultatului dorit. Cuvantul „incerc” este un cuvant slab, e folosit in 99% din cazuri, din pacate.

Oamenii „incearca” si tot „incearca” si apoi isi spun „pai eu am incercat, dar nu am reusit… deci mai bine ma opresc”.

Cand spui „lucrez la obiectivul meu pana cand il ating”, nu mai incape nicio urma de indoiala, nu vei „incerca”, ci vei reusi.

 

***************************************************************************************

BOOTCAMP „FII GENIAL!” – GRECIA – AUGUST 2011

****************************************************************************************

 

 

Tehnica de autosabotare prin folosirea gresita a timpului verbelor

Iti este cunoscuta replica “sunt un ratat”? Nimeni nu zice: “Nu mi-ar placea sa fiu un ratat”.

Ne programam negativ creierul intr-un mod perfect.

Cand folosesti verbele la timpul prezent, mintea primeste aceasta informatie ca o certitudine. Cand folosesti la timpul viitor, iti programezi creierul ca lucrurile sunt posibile, dar nu sigure.

Mintea noastra e obisnuita sa isi programeze viitorul. De exemplu, trebuie sa te duci in weekend la o petrecere si nu ai chef pentru ca “sigur iar o sa ma simt rau” (am pus cu bold cuvintele care programeaza mintea. Observa ca “ma simt” e perceput de minte ca facand parte din prezent, chiar daca tu te referi la weekendul care urmeaza).

Insa nu folosesti aceasta strategie cand e vorba sa iti programezi pozitiv viitorul. Zilele trecute, la un curs, o persoana imi zice ca isi programeaza pozitiv viitorul, dar totusi i se intampla lucruri negative.

Hai sa vedem cum si-a programat aceasta persoana viitorul…

A inceput sa isi zica in minte: “Mi-ar placea ca in weekend sa ma simt minunat!” In momentul in care folosesti timpul conditional-optativ, mintea nu se programeaza, ci doar ii spui mintii ca exista o posibilitate ca tu sa te simti bine.

Asta e marea greseala a ta cand iti imaginezi viitorul tau stralucit. Tot ceea ce iti imaginezi extraordinar in viitor trebuie sa folosesti timpul prezent si fara “mi-ar placea”, “as vrea”.  Trebuie sa ii spui mintii tale “in weekend ma simt perfect”, “in curand am masina dorita”,  “peste un an sunt sanatos”.

Erorile in programarea mentala tin de aceste timpuri verbale folosite gresit ca in exemplele urmatoare:

“in weekend mi-ar placea sa ma simt perfect”

“in curand, voi avea masina dorita” sau  “mi-ar placea sa am masina dorita”

“peste un an imi doresc sa fiu sanatos” sau “peste un an mi-ar placea sa fiu sanatos”

Aceste greseli eu le numesc “lista catre Mos Craciun”, adica uneori o sa primesti ceea ce vrei, dar trebuie sa fii extrem de cuminte… dar de cele mai multe ori ramai dezamagit.

In programarea neuro lingvistica exista un principiu care spune ca “gandim dupa cum vorbim”, asa ca fii mai atent la modul in care vorbesti ca sa iti poti controla mai bine mintea.

Respecta urmatoarele reguli ca sa iti programezi eficient creierul:

–          Cand te gandesti la ceva ce vrei sa se intample in viitor, imagineaza-ti scena ideala, dar ca si cum deja s-a intamplat in trecut sau ca si cum deja se intampla in prezentul tau.

–          Simte in tine tot ceea ce ai vrea sa simti in acea situatie. Simte emotiile ca si cum deja le-ai fi simtit. (Subconstientul se programeaza prin emotii, asa ca suprapune pe imaginea dorita de tine si emotiile dorite de tine. Daca te gandesti la o intalnire de afaceri si vizualizezi totul in mintea ta, dar ceea ce simti este stres, atunci tu iti programezi stresul in acea situatie.)

 

 

Tehnica de autosabotare prin generalizarea problemelor – “tot ce mi se intampla e dezastruos”

 

O alta tehnica “inteligenta” pe care am aplicat-o eu mult timp a fost sa generalizez esecurile mele. Daca, de exemplu, greseam intr-o actiune, imi spuneam in minte ca eu sunt gresit. Nu vedeam ca actiunea mea e diferita de mine. Pur si simplu ma identificam cu actiunea.

Daca stai bine sa te gandesti, esti poate nepriceput la unele lucruri, dar te pricepi suficient de bine la altele. Poti sa iei modul in care tu gandesti din lucrurile pe care le faci bine si sa il aduci in actiunile tale care inca nu le faci perfect.

Poate ai nevoie de un pic mai multa motivatie, poate de un pic mai multa atentie sau poate ai nevoie de mai multa liniste si calm.

Ca sa scapi de aceasta programare gresita, trebuie sa iti identifici modul in care vorbesti tu cu tine.

Cand iti spui in minte sau cu voce tare ca “tot timpul” doar tie ti se intampla lucruri rele, trebuie sa devii atent la aceste programari.

Obiective care  “nu” se implinesc niciodata

“Nu vreau sa fiu sarac”

“Nu vreau sa fiu bolnav”

“Nu vreau sa mai depind de nimeni”

“Nu vreau sa fiu gelos”

“Nu vreau sa ajung la Tokyo”

Gandeste-te ca pleci in concediu si esti la volanul masinii. Si eu trec pe acolo si te salut si te intreb unde vrei sa pleci. Iar tu imi zici “nu stiu exact unde vreau sa plec, dar stiu sigur unde nu vreau”…

Asta nu te ajuta cu nimic. In momentul in care zici: “Plec in concediu, dar nu vreau sa ajung la Tokyo”, de fapt, ti-ai atins obiectivul, nu esti in Tokyo.

Din pacate, cei mai multi dintre oameni spun ceea ce nu doresc sa se intample in viata lor, unde nu doresc sa ajunga.

Lucram zilele acestea cu cineva si imi zice: “Nu vreau sa mai muncesc pentru bani”. Cu o autoprogramare de felul acesta, mintea nu pricepe unde vrei sa te conduca. Mintea ta e programata haotic.

Imagineaza-ti un computer cu tastele lui. Trebuie sa programezi ca la apasarea unei taste computerul sa execute o comanda anume, sa indeplineasca un obiectiv specific. Cum ar fi sa ii spui computerului ca la apasarea acelei taste doar sa nu activeze un anumit program. Pur si simplu, cand apesi “Enter”, computerul sa nu faca nimic. Cam asta ar fi programarea ta!

Cam asa esti deja programat cand iti incepi obiectivele cu “Nu” in fata!

Mintea ta nu poate sa te conduca sa nu se intample ceva. Subconstientul nu pricepe cuvantul “nu”.

Asa ca un obiectiv de genul “sa nu fumez” este sortit esecului.

Am foarte multi clienti cu care fac consiliere si multi dintre ei isi formuleaza in mod negativ obiectivele.

 

Tu cum iti formulezi obiectivele?

Cat de eficient ti-ai programat computerul mental sa te conduca spre atingerea acelor obiective? Sau l-ai programat sa stea pe loc si sa nu faca nimic?

Mintea umana este cel mai puternic si cel mai flexibil computer din lume. Ai la dispozitie o putere de calcul imensa, mai trebuie sa devii un bun programator ca sa iti stapanesti propriul computer.

Sa il hranesti cu energie potrivita, sa il pui sa faca pauze de lucru din timp in timp, sa il inveti lucruri inteligente ca sa aiba informatii de calitate, sa ii dai obiectivele corect formulate, toate acestea iti transforma mintea si ajungi sa ai mai multa forta mentala si puterea de a iti atinge orice obiectiv doresti.

Pe curand,

Marius

 

Iti recomand sa citesti si:

Invata cum isi folosesc geniile creierul!

Solutiile vechi nu dau randament la probleme noi! Think diferent!

Cum sa iti activezi supra mentalul ca sa devii stapanul gandurilor si emotiilor tale!

 

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *