4936 vizualizări

Secretele personalității învingătorului (16 etape de dezvoltare personală)

elemente de dezvoltare personala

Bine te-am regăsit! În articolul trecut îți ziceam despre primele 16 elemente de dezvoltare din personalitatea omului puternic care știe să se facă atractiv și pe care îl considerăm extraordinar!

Dacă nu îți amintești despre primele 16 elemente de dezvoltare, uite aici lista lor:

1.  Atenție mentală concentrată

2.  Sistem de valori propriu

3. Renunțare la EGO – dispariția nevoii de a ieși în evidență – nu iei nimic la modul personal

4.  Încredere în propria intuiție și în ce îți spune corpul (instincte)

5.  Nu cere nimic de la ceilalți – nici cât face el măcar

6.  Implicat în problemele altora

7. Concentrat pe soluții, și nu pe probleme (nu caută cauzele, ci soluțiile)

8.  Stilul de viață sănătos

9.  Acționează rapid – își asumă un rol dinamic, activ

10. Vede calitățile oamenilor

11. Este atent la propriile nevoi

12. Nu are principii rigide 

13. Limbajul este motivant si constructiv

14. Face tot timpul tot ceea ce poate

15. Nu se plânge

16. Nu se ghidează după plăcerea imediată

Poate că nu ești în totalitate de acord cu această primă listă, dar asta nu înseamnă că lista e greșită, ci doar că nu te-ai lovit tu de acele lucruri.

 * * *

Dar să îți spun care sunt următoarele 16 elemente secrete pentru dezvoltare din personalitatea omului extraordinar!

 17. Nu face presupuneri – dacă nu are dovezi care să poată fi susținute, nu zice nimic     

Cele mai dese conflicte apar din cauză că faci presupuneri. Tu citești gândurile și nimeni nu te apreciază pentru puterea ta telepatică. Presupui că știi ce e în mintea altora, presupui că știi ce o să se întâmple mâine. Ești un paranormal necunoscut încă!

Când oamenii se uită în ochii tăi și îți spun ceva, ei o fac doar pentru că au acel lucru în mintea lor, fără să aibă nicio dovadă. Când îi întrebi (așa cum fac eu tot timpul) care este dovada pe care o au, îmi spun „Așa cred eu” sau, și mai frumos, „Așa am simțit”.

Ai auzit replici de genul „O să mă părăsească”, „Nu mă iubești”, „Mă minți” sau „Ești un idiot”?

Aceste lucruri presupuse au vreo dovadă?

La ce e bună o afirmație dacă nu o poți dovedi? Problema e că ne-am obișnuit să ni se arunce acuze și să ni se aducă argumente fără dovezi.

Când începem să ne construim lumea noastră interioară fără argumente dovedite, începem să înnebunim pas cu pas – pentru că nu avem repere fixe, sigure. Orice presupunere se va modifica mâine, orice lucru nedovedit poate să fie schimbat chiar mâine. E ca și când ți-ai lua ca reper de direcție un nor care se mișcă continuu pe cer.

Știi că mai mult de jumătate dintre gândurile unui om obișnuit sunt presupuneri?

Un om superior începe să gândească altfel. El începe să se întrebe: „De unde știu că am dreptate?” sau își spune: „Pe ce mă bazez când spun asta?”.

Dacă cumva îi vine să zică „Păi mă bazez pe faptul că AȘA CRED EU”, atunci nu se agață de acel gând.

Cele mai multe bătăi de cap ți le dau oamenii care fac presupuneri despre tine și despre viață, în general. Așa că pune-ți și tu, ca acești oameni superiori, întrebarea-cheie:

„De unde știu că am dreptate?”

Mai sunt câteva întrebări care te ajută să nu mai faci presupuneri nefondate:

„Ar rezista presupunerea mea în fața unui tribunal care mi-ar cere dovezi concrete?”

„E posibil să mă înșel în ceea ce cred?”

Dar fii sincer când îți pui întrebările acestea și când cauți răspunsurile, doar e vorba de viața ta! Nu vrei să știi adevărul legat de ceea ce gândești? Sau poate preferi cumva să rămâi la acest nivel de dezvoltare?

Cei mai mulți oameni își fură singuri căciula și se amăgesc făcând presupuneri. Termenul „dezamăgit” este cel mai optimist, pozitiv cuvânt pe care îl știu. Când te „dez-amăgești”, înseamnă că scapi de o amăgire pe care ți-ai făcut-o singur.

Când te „amăgești”, ți-o faci cu mâna ta și tot timpul te amăgești pentru că faci presupuneri. Apoi suferi că ești „dezamăgit”, dar acel moment e trezirea ta! Trezește-te înainte de a te amăgi!

Oprește presupunerile din mintea ta!

* * *

18. Oferă ajutor sau sfaturi doar dacă îi sunt cerute în mod clar

Extraordinar cât de mult oamenii oferă sfaturi. Mai ales cei care nu au fost capabili să își rezolve ei problemele.

E o vorbă care îmi place mult: „Dacă nu ești în stare să faci tu ceva, atunci învață-i pe alții să facă!”.

Penibil, dar adevărat!

Un om cu adevărat puternic nu o să își ofere niciodată sfaturile dacă nu te duci și îl tragi de mânecă.

Dar de ce apare nevoia asta a oamenilor de a te ajuta cu sfaturi atunci când nu le ceri?

Pentru că atunci când eu îți dau un sfat, mă simt superior ție! Tu ești ăla mic și slab, iar eu sunt deștept și pot să îți dau sfaturi!

Așa că pentru ca oamenii să se simtă puternici comparativ cu tine, îți vor da sfaturi.

Și când vrei, și când nu vrei! Te prind de mână, te pun pe scaun și te obligă să le asculți sfaturile! Altfel cum să se simtă și ei puternici, dacă nu făcându-te pe tine slab?!

Te rog să scapi de nevoia de a da sfaturi! Eu aveam această nevoie în perioada în care lucram cu mine, când făceam toate aceste exerciții de dezvoltare personală. Cred că a fost perioada când am dat cele mai multe sfaturi necerute! 🙂

Mă simțeam tare și deștept! :)) Îmi vine să râd când mă gândesc cum încercam să mă simt puternic și superior. Oricum, cred că e o etapă prin care trece oricine, problema e să nu rămâi blocat în această etapă.

La cursul de NLP am explicat de ce sfaturile nu funcționează și cum ar fi metoda corectă ca să ajuți pe cineva fără să îi dai sfaturi.

Primesc des e-mail-uri în care mi se cer sfaturi, dar nu dau sfaturi. Procedez altfel: pun întrebări! Pun întrebări până când tu, cel care îmi ceri un sfat, îți dai seama că, de fapt, știai singur răspunsul. Când îți dai seama singur care e răspunsul potrivit, ești mult mai motivat să îl pui în practică!

Poate o să participi la un curs NLP și o să înveți exact metoda. E nevoie de câteva zile bune ca să explic în detaliu, așa că îmi e dificil să o pun într-un articol pe site. Eventual, ar putea să fie cuprinsă într-o carte.

 * * *

20. Nu își bazează fericirea pe ceea ce face sau spune o altă persoană – oferă afecțiune și iubire, dar nu cere înapoi

Dificil, dar nu imposibil. Această etapă ține deja de trecerea pe nivelul interior de dezvoltare personală. Când tu îți organizezi viața pentru că știi deja că nimeni nu trăiește ca să te facă pe tine fericit, începi să te faci singur fericit.

Când scapi de dependență, nu mai ceri nici altora să depindă de tine, nu mai depinzi nici tu de ei. Pur și simplu te simți bine așa cum ești, te simți bine cu tine.

Dacă o persoană te laudă sau te critică, dacă te iubește sau te urăște, acest lucru vine din nevoia acelei persoane. Nu poți să obligi pe cineva să te laude, nu poți obliga pe cineva să te iubească. Dar poți tu să iubești și să lauzi.

La primul nivel de dezvoltare, oamenii cred că sunt fericiți atunci când sunt iubiți și acceptați, așa că toți caută să fie iubiți. Apoi apare un prim gând că iubirea te face fericit nu când o primești, ci când o ai în tine.

Când ești mai fericit – când cineva se îndrăgostește de tine și tu nu vrei sau când tu simți că te îndrăgostești? Fericirea prin iubire apare când începe să apără în tine starea de iubire.

Așa că dacă începi tu să iubești mai mult și să te simți mai fericit, începi să fii mai liber și mai independent.

Starea de fericire te face liber, îți rupe dependența emoțională de cineva. Dacă ajungi să te simți fericit pur și simplu, nu te mai simți legat de nimeni, poți iubești fără ceri nimic.

Un om obișnuit cere asigurări de iubire pentru că el confundă, la un moment dat, iubirea și fericirea . Dar tocmai acest lucru îi face nefericit.

 * * *

21. Spune tot timpul exact ceea ce are în minte

Nu poți să transmiți nonverbal puterea ta dacă tu te minți pe tine. Chiar dacă tu nu ești perfect (vestea proastă e că nimeni, niciodată, nu o să fie perfect), mai bine arăți că ești exact așa cum ești decât să te pretinzi perfect – oricum nimeni nu ar crede că ești perfect!

Cel mai greu lucru pe NLP Mania e să mă prezint pe mine așa cum sunt, fără să mă „cosmetizez”, fără să mă menajez și să mă protejez de adevăr. La unele lucruri sunt bun, la alte lucruri nu am niciun talent.

Te-ai obișnuit cu mine la cursuri și în articole: spun lucrurilor pe nume. Nu îmi iau nicio măsură de protecție împotriva adevărului dureros.

Dacă te ascunzi și nu ești complet autentic, oamenii o să simtă asta la tine! Un om puternic nu se teme de judecata altora. Pentru mine, această etapă de dezvoltare a fost cea de care am fost cel mai mândru când am trecut-o.

Nu știu de ce, dar am fost mândru de mine când am reușit să fiu eu însumi complet, adică să spun cine sunt fără să încerc să par altfel. Când îmi e teamă de ceva, spun. Când nu sunt sigur pe mine, spun asta. Când sunt trist, spun asta.

Ah, știi ce nu spun niciodată? Când am cursuri și mă simt rău (mă doare capul sau gâtul), fac în așa fel încât cursanții mei să nu își dea seama de asta!

Sunt tare curios dacă și-au dat seama că weekend-ul trecut m-a durut gâtul de nu mai puteam… (am avut la București modulul 4 de NLP Practitioner). Sper că nu și-a dat nimeni seama, dar sunt curios dacă am reușit să îi „păcălesc”. 🙂

Când spui doar ce ai în minte, nu mai e nevoie să ții minte ce ai spus, pentru că tot timpul e adevărat.

Am observat că oamenii apreciază adevărul despre tine, așa începe vorbești direct, autentic. Nimeni nu îți poate citi gândurile așa că nu te aștepta ca persoanele din jur știe ce gândești. Spune-le direct!

* * *

22. Oferă mai mult decât oamenii așteaptă de la el

Mi-a luat mult timp să înțeleg de ce erau oamenii uimiți că pun pe site tehnici gratuite de dezvoltare personală. Dar nu e nimic gratuit. Eu câștig foarte mult pentru că îți dau ție gratuit aceste tehnici. Nu mă refer neapărat la un câștig spiritual (cu toate că știu că am și asta), dar mă refer la ceva ce e concret și material.

Îți ofer totul gratuit pentru că știu că tu vei avea mai multe posibilități de dezvoltare, iar când ai mai multă putere și emoțional și financiar, vei participa poate la cursurile mele, vei cumpăra cărțile (pe care încă le scriu).

Dacă aș oferi un curs oamenilor care nu au bani, nu au motivație și putere interioară, nimeni nu ar participa. Așa că prefer să te ajut să te dezvolți ca să pot apoi să te întâlnesc la cursuri.

Oricum nu ai de unde să știi cât așteaptă oamenii de la tine; oricum ai face doar presupuneri (vezi mai sus ce am scris despre presupuneri). Așa că, decât să presupui cam ce se așteaptă oamenii de la tine, mai bine oferă maximum din ce poți.

* * *

23. Încrederea în sine

Un om extraordinar de puternic nu își arată puterea! Când nu ești încă puternic și nu ai încredere în tine, ai face orice ca oamenii să creadă că ai multă încredere și putere interioară. Așa că te prefaci că ești tare și, de fapt, tu ești doar orgolios.

Aici greșesc mulți oameni pe care îi știu. Ei consideră pe X sau pe Y că are multă încredere și stimă de sine doar pentru că țipă și că lovește cu pumnul în masă. Asta e o mare eroare! Un om puternic și cu încredere în el nu are nevoie să dovedească nimănui că el are acea forță interioară.

Forța pe care o primești având încredere în tine este așa de mare încât pari umil și slab. Pur și simplu el ȘTIE exact ce poate să facă, așa că nu mai are nicio motivație să îți și demonstreze ție că este puternic.

Pentru omul care nu știe să citească limbajul nonverbal, acest element este foarte dificil de observat. Mulți par să aibă încredere în ei, strigând și agitându-se, dar este exact pe dos: cu cât un om își „arată” mai tare încrederea în sine, poți să fii sigur că nu are acea încredere.

Despre încrederea în sine e plin de articole pe NLP Mania așa că nu insist aici.

 * * *

24.  Scopul său este acțiunea, și nu rezultatul ei

Elementul acesta este unul crucial. Diferența dintre un om extraordinar și un om simplu este că omul simplu caută să obțină un rezultat concret, pe când omul extraordinar caută plăcerea acțiunii.

E ca un pescar care se bucură de acțiunea de a sta în natură și de a se relaxa, iar când prinde un pește îl aruncă în apă.

Îmi vine în minte o poveste a unor călugări dintr-o mănăstire din Tibet care construiesc acele mandale – desene spectaculos de colorate și de frumoase. Acele mandale ei le fac cu nisip colorat și durează câte 4-5 ani să termine un asemenea desen. În ziua în care termină de desenat acea mandală o distrug și încep de la zero.

Ai putea să faci asta? Scopul este acțiunea, și nu rezultatul ei. Nu știu de ce, dar mi-a venit în minte cartea MOMO a lui Michael Ende (cel care a scris și Poveste fără sfârșit) și mi-am amintit un pasaj din carte în care un personaj zicea că o floare e frumoasă doar pentru că e trecătoare. Dacă florile ar fi eterne, nu ne-ar mai atrage privirile, știind că tot timpul sunt acolo și că petalele lor nu se ofilesc.

Când începi să te bucuri de drum, o să îți fie mult mai ușor să ai rezultate. Când însă drumul îți este greu, ajungi dificil sau deloc la rezultate. Bucură-te de fiecare pas, uită de rezultatele pe care le dorești și ele o să vină mult mai repede și mult mai multe.

Când țin un curs, mă concentrez să mă simt bine, să mă bucur că țin curs. Când scriu un articol, caut să mă simt bine că îl scriu. De fapt, sunt un egoist: fac doar ceea ce îmi face mie plăcere. Dar acest lucru face ca acțiunile mele să aibă succes și să apară rezultate.

Omul care caută doar rezultate, el crede că e o muncă (suferință) să obțină acele rezultate, iar prin asta se autosabotează. În momentul în care nu vrei rezultate, ci vrei să te simți bine în acțiunile tale, o să fii creativ, relaxat, iar rezultatele o să fie spectaculoase. 🙂 Ți-am dat un mic secret al reușitei în orice îți propui să faci! Folosește-te de asta de acum înainte!

 * * *

25. Preferă liniștea, și nu agitația

90% dintre oameni au ajuns dependenți de adrenalină. Adrenalina îți dă o ușoară și palidă stare de bucurie, dar te mulțumești doar cu firimituri în acest mod.

Stările de fericire nu apar datorită adrenalinei și agitației, doar că omul modern nu mai știe altă formă de a se simți bine decât prin agitație. Omul superior o să caute forme rafinate și elevate de plăcere. O să fie pasionat de artă pentru că simte o plăcere rafinată.

Omul extraordinar, care te atrage prin personalitatea lui, îl simți că este liniștit. Mișcările lui sunt calme pentru că ele urmează mișcările gândurilor sale, mintea sa e calmă și vorbirea lui e liniștită.

Se simte bine în mijlocul agitației, dar nu o caută; o să prefere tot timpul o seară liniștită cu prietenii decât o seară agitată. Acest criteriu te face să înțelegi că acest tip de om își respectă propria sănătate mentală și emoțională. Liniștea este naturală, pe când agitația și zgomotul este ceva artificial și nenatural care te distrage de la procesul de dezvoltare inițial.

Dacă ai probleme să stai în liniște, caută să vezi ce te face să ceri zgomot și agitație în jurul tău. Când căutăm gălăgie în jur și agitație e ca și când am vrea să nu auzim ceva din mintea noastră, ca și când nu vrem să ne auzim vocea interioară. Oare ce ți-ar spune vocea ta interioară dacă ai rămâne în liniște completă?

 * * *

26.  Traiește în prezent

E atent la ce simte când face un lucru, nu se axează pe acțiune, ci pe cum se simte când face o acțiune. Se bucură făcând, nu se gândește la rezultate. Asta îl face greu de șantajat și manipulat.

Dacă te bucuri doar făcând o acțiune, atunci nu te interesează dacă ai sau nu ai rezultate. Tot ca urmare a acestui fapt, un om superior nu renunță niciodată – pentru că oricum nu îl interesează ce obține sau ce nu obține, îl interesează să facă ceea ce îi place! Așa că foarte rar o să abandoneze ceva.

Rezultatele sunt în viitor, așa că dacă s-ar concentra pe rezultate, mintea lui s-ar duce spre viitor.

Eșecurile sunt în trecut, așa că dacă s-ar concentra pe eșecuri, mintea lui s-ar duce spre trecut.

Omul superior se concentrează doar pe acțiune, pentru că numai acțiunea e singură în prezent.

Doar având mintea în prezent, tu ești puternic. Când ești cu mintea în trecut, îți vin în minte eșecurile, când ești cu mintea în viitor, îți vin în minte obiective încă nerealizate.

Ambele te fac să te simți slab. Doar când îți ții mintea concentrată pe momentul prezent tu ești cu adevărat puternic.

 * * *

27.  Se bucură din lucrurile mici

În acest fel, nu este deloc dependent de rezultate uriașe. Majoritatea oamenilor au convingerea că trebuie să se simtă rău până când își ating niște obiective importante. Omul superior se bucură ca un copil, orice lucru îl uimește și îl bucură.

Când încetăm să mai fim copii, începem să murim. Parcă Brâncuși spunea ceva de genul acesta. Dacă înveți să te bucuri din lucruri mici, o să ai o viață plină de bucurie. Pentru că lucruri mici și frumoase poți găsi la tot pasul.

Dar oamenii obișnuiți caută să se bucure doar la evenimente majore care sunt rare și nici măcar nu e natural să ne bucurăm doar atunci.

Prin asta îți sabotezi propria fericire interioară. Când aștepți să se întâmple ceva ca să ai motiv de bucurie, poți aștepta și ani de zile…

Dar dacă ești atent să te bucuri din nimicuri, vei avea parte de o viață fericită. Dacă acest lucru ți se pare important, atunci ai o șansă uriașă ca să ai o viață fericită. Dacă această tehnică o consideri neimportantă, atunci mintea ta e deja obișnuită să caute evenimente mari ca să se bucure.

Sunt curios cum ți se pare tehnica asta de a te bucura de micile lucruri din viața ta! Aștept un comentariu mai jos!

 * * *

28.  Se înconjoară de viață

99% din mediul din jurul tău este artificial. Cât timp petreci într-o lume construită și cât timp petreci în mijlocul unei lumi naturale? Oprește-te și uită-te în jurul tău și observă cât de mult ai adus natura în viața ta sau cât de mult te-ai îndepărtat de ea.

Omul superior înțelege că nu este stăpânul naturii și că este doar un partener. Am fost uimit să văd la mentorii mei că încearcă să se întoarcă la ritmurile de dezvoltare ale naturii. Majoritatea foloseau, ca regulă, legile naturii vechi de mii de ani. De exemplu, foloseau cât se poate de puțin electricitatea, telefonul, calculatorul.

Alimentația lor este naturală, elimină chimicalele și tot ce e toxic în hrana lor. În casă au plante și încearcă să se retragă din oraș spre natură din jurul orașelor.

Când îți organizezi viața după principii naturale, sănătatea ta fizică și mentală este în armonie cu natura, iar nivelul tău de dezvoltare crește considerabil. Când te gândești că urmezi doar curentul celor mai mulți, atunci ești în acea medie de oameni.

Tu decizi cu ce ritmuri te armonizezi – cu ritmul naturii sau cu ritmul vieții artificiale.

Regula de bază ca să îți fie simplu de pus în practică este: ce nu crește în natură este nesănătos pentru tine și trebuie să eviți! Poți să te folosești de ceva fabricat, dar măcar încetează să te hrănești artificial!

 * * *

30.  Simte propria persoană făcând parte dintr-un univers viu

Această regulă se leagă de cea de mai sus. Omul superior se simte conectat cu cei din jur. Zilele trecute mă plictiseam așteptând trenul de la București spre Timișoara și în gară am avut vreme să mă uit la oameni.

Am văzut oameni triști și oameni veseli. Oamenilor triști părea să nu le pese de faptul că erau înconjurați de alții, aruncau pe jos mizerie, scuipau, țipau, se certau.

Am văzut cupluri de îndrăgostiți, pentru că pe ei îi poți lua ca model de oameni veseli. Erau atenți cu cei din jur, nu făceau mizerie, erau liniștiți, în lumea lor.

Oamenii superiori sunt tot timpul conectați la faptul că și ei împart aceeași casă cu alți oameni. Nu o să vezi un om superior că distruge ceva doar din lipsă de ocupație. Pe oamenii superiori îi vezi că sunt acei oameni cărora le pasă de alții.

Acest altruism nu este o nevoie de a ajuta din milă. Pur și simplu ei știu că nu e decât un pas distanță între a avea nevoie de ajutor și a oferi ajutorul. În orice moment, viața te poate arunca dintr-o parte în alta: azi să fii tu cel care oferi ajutor, iar mâine să fii tu cel care ai nevoie de acel ajutor.

* * *

31.  Trăiește liber și oferă libertate

Această regulă se referă la pasiuni. Când îți cunoști pasiunile și știi că vrei să le urmezi, poți să trăiești fericit și să ai multă putere interioară acumulată doar prin faptul că îți urmezi pasiunea și îi asiguri dezvoltare continuă.

Această te face să te simți liber. Dar când te lași constrâns de viață să nu îți urmezi pasiunea, atunci ești sclavul vieții și niciodată liber. Un asemenea om o să caute să convingă și pe alți oameni să renunțe la pasiunile lor.

Pe acești oameni îi întâlnești la fiecare colț de stradă, dornici să îți dea sfaturi. Ei nu și-au urmat propriul drum, deci nu o să te lase să îl urmezi nici tu pe al tău.

Îmi amintesc de cartea Alchimistul a lui Paulo Coelho unde exact despre această libertate de gândire era vorba. Tot în această direcție îți recomand și cartea Narcis și Gură de Aur scrisă de Hermann Hesse.

Acolo o să vezi ce înseamnă să trăiești liber în gândire și cum să oferi această libertate și acceptare a destinului fiecăruia. E greu să lași pe cineva liber, dar tu ești cu adevărat puternic când poți să oferi această libertate și când poți să ți-o asumi să te simți liber și tu.

 * * *

32.  Dialogul interior – redus și pozitiv

Dialogul interior este complet sub controlul omului superior. Mintea lui este slujitorul, și nu stăpânul. Când mintea ta este controlată, atunci dialogul tău interior este tot timpul în favoarea ta. Tu îți poți spune cu entuziasm sau cu disperate niște mesaje în mintea ta și ajungi să le crezi. Dar acele mesaje nu sunt reale, doar prin repetare tu ajungi să le crezi.

Așa că începi să gândești că dacă le auzi în interiorul capului tău, poate că sunt adevărate. Dacă sunt mesaje bune, bravo ție!

Dar dacă sunt mesaje distructive, atunci ești pe cale să te autosabotezi pentru că astfel îți elimini și cele mai mici șanse de dezvoltare!

Omul extraordinar își controlează perfect dialogul interior. El știe că dialogul interior este doar vocea propriei sale minți și știe că mintea lui este servitorul perfect.

Din păcate, la 90% dintre oameni servitorul s-a revoltat și a ajuns să își manipuleze stăpânul. Tu ai ajuns să crezi ce îți șoptește mintea ta, dar mintea ta vrea să te țină sub controlul ei. Ea a preluat controlul și tu ai ajuns să crezi ce auzi în dialogul tău interior.

Îmi amintesc de momentele în care am scăpat de controlul acesta. Acele momente în care nu am mai crezut ce îmi spune dialogul interior au fost primele mele momente de libertate interioară totală în care am simțit cât de important e să urmezi această dezvoltare interioară.

Când îți poți controla complet acest dialog, începi cu adevărat să urci pe drumul de dezvoltare al puterii tale interioare.

* * *

Ai citit acum toate elementele de dezvoltare care fac parte din personalitatea omului extraordinar. Dacă ar fi să ai doar despre un singur element toate informațiile, despre care ai vrea să știi mai multe? Pe care dintre aceste elemente ți-ar plăcea să îl descriu în detaliu și să îți dau metodele practice de dezvoltare?

Acel element de dezvoltare care are cele mai multe voturi (scrie un comentariu mai jos și alege un element dorit de tine) o sa fie dezvoltat și explicat foarte detaliat cu exerciții practice în articolul următor.

Aștept să îmi spui care element consideri că este cel mai important pentru tine și o să mă pun apoi pe scris!

Cu drag,

Marius

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *