Descoperă secretul omului superior!

Poveste de insucces

A fost odată ca niciodată o vreme când încă îmi era teamă să vorbesc în public și când încrederea în mine era ceva de peste mări și țări, de neatins pentru mine. Povestea mea începe în liceu, când am devenit conștient că sunt cam prea mic de statură. De aici până la neîncrederea în mine nu a fost decât o stație de autobuz.

Ce s-a întâmplat între cele două stații de autobuz? Nimic mai obișnuit… fata de care îmi plăcea la nebunie pe atunci mi-a zis că e mai bine să ne vedem fiecare de viața noastră. Bineînțeles că am pus totul pe seama destinului meu nefericit și m-am recunoscut definitiv învins în fața vieții. 🙂

A trebuit să învăț prin încercare și eroare pentru câțiva ani.

Apoi mi-am dat seama că pot învăța din experiența altora, că nu e nevoie să repet aceleași experiențe și eu, ci e suficient să îmi deschid mintea și să înțeleg ce au pățit alții. Și, bineînțeles, ce au făcut să rezolve această problemă.

Norocul meu a fost că sunt foarte curios, am început să practic o mulțime de metode care m-au ajutat să îmi dezvolt câte o parte din mine, până când am dat de un test. Fără teste nu vei ști niciodată dacă ai ajuns acolo unde ți-ai dorit sau dacă ai greșit drumul.

Omul superior – test de autocunoaștere

Te-ai trezit azi cu dorințe pe care știi că nu le poți atinge sau ai suficientă încredere în tine pentru a fi sigur că îți atingi dorințele?

Eu m-am trezit de dimineață și m-am întrebat de ce de-abia după ani buni de muncă cu mine însumi am reușit să mă adun și să fac ceea ce îmi place? Mi-am amintit apoi că marele secret al omului superior este încrederea în sine.

Zilnic aud oamenii vorbind de încredere în sine – senzația mea este că deja nu mai știe nimeni ce înseamnă asta. Uneori parcă ar fi curaj, alteori parcă ai spune că este voință, alteori inteligență superioară.

Încrederea în sine este o emoție care se tot repetă în noi – o emoție care are rolul de a „aduce la datorie” toate celelalte emoții și energii. Dar această încredere în sine se împletește cu multe altele. Nu este o singură culoare pe pagină, ci este un întreg curcubeu de emoții.

De exemplu, poți să ai încredere în tine 100%, dar dacă îți lipsesc răbdarea și calmul, tot nu vei reuși. Vei abandona poate cu o secundă înainte de final.

Așa cum te-am obișnuit pe acest site, venim și de data aceasta cu un test inedit. Este de fapt o poezie despre un om adevărat scrisă de un om adevărat (R. Kipling –„Dacă”). Fiecare vers al acestei poezii trebuie să fie pentru tine un reper și un test. Reper îți va fi atunci când îți dai seama că omul superior care ai vrea să fii are exact acele caracteristici descrise în poezie. Test îți va fi poezia atunci când deja ai început să te dezvolți și vrei să știi unde ai ajuns.

Să te autoevaluezi este simplu: pur și simplu bifează fiecare vers care spune un lucru adevărat despre tine. Dar fii sincer 100%. În drumul unui om superior nu există 0,1% nesinceritate – își asumă perfect nivelul pe care se află. Nu vei primi note la acest test, nu vei primi nici premiu, dar fii atent la mesajul acestor versuri.

Nu am găsit niciunde o descriere genială a omului perfect ca aceasta. Pentru mine, acest om descris în poezie a devenit modelul de urmat. Bineînțeles că am lăsat încă nebifate prea multe dintre versuri, dar mâine o să mai bifez unul și apoi încă unul și tot așa. O să va anunț când sunt bifate toate. 🙂

De poți fi calm când toți se pierd cu firea / În jurul tău și spun că-i vina ta;
De crezi în tine chiar când omenirea / Nu crede, dar s-o crezi ar vrea;

Dacă de așteptare nu ostenești nicicând,
Nici de minciună goală nu-ți clatini gândul drept;
Dacă privit cu ură nu te răzbuni urând
Și totuși nu-ți pui masca de sfânt sau de înțelept;

Dacă aștepți, dar nu cu sufletul la gură
Și nu dezminți minciuni mințind, ci drept;
De nu răspunzi la ură tot cu ură
Dar nici prea bun să pari, nici prea-nțelept;

Sau când hulit de oameni, tu nu cu răzbunare
Să vrei a le răspunde, dar nici cu rugăminți;

De poți visa, dar nu-ți faci visul astru;
De poți gândi, dar nu-ți faci gândul țel;
De poți să nu cazi pradă disperării
Succesul și dezastrul privindu-le la fel;

De rabzi s-auzi cuvântul cândva rostit de tine
Răstălmăcit de oameni, murdar și prefăcut;
De rabzi văzându-ți idealul distrus și din nimic
Să-l reclădești cu ardoarea fierbinte din trecut;

De poți risca pe-o carte întreaga ta avere
Și tot ce-ai strâns o viață să pierzi într-un minut
Și-atunci fără a scoate o vorbă de durere
Să-ncepi agonisala cu calm de la-nceput;

De poți rămâne tu în marea gloată
Cu regi tot tu, dar nu străin de ea;
Dușman, om drag, răni să nu te poată;
De toți să-ți pese, dar de nimeni prea;

De poți prin clipa cea neiertătoare
Să treci și s-o întreci gonind mereu;

Dacă ajungi să umpli minutul trecător
Cu șaizeci de clipe de veșnicii mereu,
Vei fi pe-ntreg Pământul deplin stăpânitor
Și mai presus de toate, un OM, iubitul meu.

Profilul psihologic al omului superior

 În primul rând, calmul este o caracteristică specială a acestui om. Te afli într-o mare de oameni agitați și dintr-o dată vezi pe unul dintre ei că e liniștit și că surâde, ca și cum nu ar fi deloc afectat de toată nebunia momentului.

Deja vrei să te îndrepți spre el, să îl cunoști. Simți că are ceva special și nu știi ce. Surâsul lui nu e un surâs orgolios, nu pare să spună: „Eu de voi râd acum”, ci e un surâs care pare să spună: „Stai liniștit, și această problemă va trece și va veni iar soarele”.

Da, optimismul este ceea ce nu trebuie să lipsească din personalitatea acestui om. În orice situație știe că există și ceva de învățat din acea agitație, știe că fiecare problemă poartă în ea și soluția, dar încă nu e vizibilă.

Încrederea în sine e atât de puternică încât chiar și atunci când oamenii din jur spun că nu există șanse de reușită, omul superior nu renunță. Nu mai are cum să renunțe, a investit tot sufletul în ceea ce face, dacă ar renunța și-ar lăsa acolo sufletul și ar rămâne gol pe dinăuntru.

Foarte grea este următoarea caracteristică: așteptarea. Omul superior nu se plictisește așteptând, el așteaptă altfel decât ceilalți oameni. Pentru el, așteptarea este cea care dă valoare lucrului pe care îl așteaptă. Cum de poate să aștepte fără să se plictisească precum ceilalți? Își ține mintea atentă, sub control. Nu o lasă să sară de la un gând la altul, el e atent numai la ceea ce caută, ca un vânător în căutarea unei prăzi. Nu renunță, nu se plictisește de așteptare.

Când cineva spune minciuni sau bârfe despre el, acest om râde – nu întoarce vorbele în avantajul lui. Știe că are de-a face cu niște copii imaturi. Rezistența la bârfele și minciunile celorlalți este o altă caracteristică a personalității perfecte.

Crește-ți Încrederea În Tine

Cum să te simți puternic și stăpân pe sine în orice situație 

Acest material conține un CD cu 5 Lecții audio de câte 25-30 minte fiecare și 7 Exerciții psihologice cu efecte rapide de creștere a încrederii în sine.

Află detalii

 

Dacă vrei să reușești asta și tu, va trebui să îți spui de fiecare dată că acești oameni care te vorbesc de rău, de fapt, au ei acele probleme pe care le pun pe umerii tăi. Nu îi judeca, ci acceptă ceea ce spun ei cu același surâs calm și detașat. Ultimul vers din strofa a doua avertizează însă despre un pericol: omul care a pornit pe această cale riscă să creadă că a devenit superior. Nu trebuie să te consideri niciodată așa, lasă-i pe alții să spună asta despre tine.

Răzbunarea este un cuvânt care nu există pentru omul care vrea să se dezvolte. Răzbunarea te face mic în ochii tăi și ai lumii. Dacă cineva simte dorința de răzbunare, înseamnă că plătește cu aceeași monedă răul care i-a fost făcut – asta pentru că nu are monede mai valoroase.

Omul superior iartă persoana care i-a făcut rău, dar încearcă să repare acel rău. Nu stă cu mâinile în sân și nu face nimic, ci acționează, își urmărește obiectivele. Nu se roagă de nimeni și din această cauză pare un pic nesociabil.

Oamenii din jurul lui ar vrea ca acesta să ceară ajutor, nu le place să aibă lângă ei un om autonom. Însă omul pornit pe calea dezvoltării personale este din ce în ce mai autonom. Cu fiecare zi ce trece, el se maturizează și de la starea de copil neajutorat devine adult.

Visul – atunci când un om începe să se dezvolte, își schimbă visurile, viața lui îi cere să viseze că zboară mai sus. Vrea mai mult, nu se mai mulțumește să fie numai bucuros, ci vrea să fie fericit. Nu îi mai este de-ajuns o viață călduță, vrea o viață fierbinte. Cu toate astea, obiectivele pe care și le stabilește nu îi devin obsesie.

Dacă ai început deja să mergi pe această cale, știi că omul superior este flexibil. Dacă un obiectiv este de neatins nu se sinucide, se adaptează. Nu trece peste cadavre ca să își atingă obiectivul – știe când să renunțe. E perfect adaptat la resursele pe care le are, nu suferă pentru că după luni vine marți. Știe că ceea ce e inevitabil trebuie acceptat cu calm. Atunci când nu reușește să își atingă obiectivele, când are parte de eșec, își reanalizează strategia și o adaptează.

Pentru el, succesul și eșecul sunt în mod egal importante. Succesul îi spune că a reușit să înțeleagă mecanismele Universului și să se adapteze la ele. Eșecul, pe de altă parte, îi spune tot ce are nevoie să știe despre lipsurile cu care încă se confruntă.

Eșecul poartă în el mult mai multă informație decât succesul. Omul superior știe asta și este atent la cauzele adevărate ale eșecului, care de cele mai multe ori sunt în el, nu în afara lui. El știe că poate a ales greșit strategia sau că poate nu își dorește din toată ființa acel obiectiv.

Ceva special îl definește însă pe acest om. Chiar dacă și-a văzut visul distrus, nu abandonează. Nu poate să abandoneze. Suportă orice, dar merge înainte. Dacă nu îi reușește o strategie și nu își atinge un vis astăzi, el mâine insistă din nou. Dacă lumea îi spune că ceva este imposibil, el spune că în acest caz o să îl atingă un pic mai târziu, dar cu siguranță îl va atinge.

Își asumă riscuri – are așa mare încredere în oameni și în el, încât riscă totul. Riscă să piardă tot ce are pentru că știe că dacă deja a reușit odată să clădească, va reuși și a doua oară. Știe să piardă fără să renunțe. Chiar dacă cei din jur îi spun să se oprească pentru că riscă prea mult, el știe că jocul este mai important pentru el decât câștigul. Dacă ar trebui să aleagă între câștigul final și jocul în sine, ar alege jocul fără să stea pe gânduri.

Nu se plânge niciodată – din punctul lui de vedere, a se plânge e pierdere de timp. Cui să se plângă? Pentru ce? Te plângi poate atunci când aștepți ajutor? Cine să îl ajute? Toți cărora ar putea să li se plângă încă nu au ajuns acolo unde este el. Cum să poată să îl ajute în acest caz? E complet inutil să te plângi unuia care știe și poate mai puțin decât tine.

Omul superior, indiferent dacă este înconjurat de mulțime sau e singur în cameră, se comportă la fel. Pur și simplu se simte relaxat în ambele situații. Ce nu aș da să fiu și eu la fel. 🙂 Nu caută să iasă în evidență în mijlocul unui grup. Nu râde de ceilalți, dar nici nu stă rezervat făcând pe deșteptul. Pur și simplu se adaptează. Cred că acesta este cuvântul-cheie care definește cel mai mult acest model de om: adaptarea.

Atunci când ceilalți oameni își pun toată încrederea în prieteni sau familie, omul superior știe că nu are voie să ceară nimănui nimic. Nu el este centrul Universului, buricul Pământului. El știe că nimeni nu s-a născut ca să îl servească pe el, ca să îl facă pe el fericit.

În orice relație, un asemenea om cere puțin și oferă mult. Îi place să îi facă pe alții fericiți, dar nu cere același lucru de la ceilalți. Face contrar celor care spun „sa se comporte cu mine așa cum mă comport eu cu ei”. El crede că problemele lui sunt mai mici decât ale celorlalți, așa că nu are voie să îi încarce și el cu cereri.

Caracteristica mea preferată – poate și pentru că am simțit-o numai pentru câteva momente în viață – este trăirea prezentului. Omul superior nu se gândește cu regret la trecut, nu spune: „Ce bine a fost anul trecut, mult mai bine decât acum”. El știe că fiecare moment are farmecul lui, dacă știi să îl savurezi.

Dacă știi să cauți ceva plăcut în fiecare clipă, o faci să devină eternă. Viitorul nu îl interesează decât pentru planificare. Nu se gândește că o să îi fie bine în viitor. În viitor, o să îi fie exact așa cum o să îi fie.  Pentru el, viitorul înseamnă încă o zi în care va învața ceva nou. Își propune obiective, dar le trăiește deja din prezent. Momentul prezent e cel care îi face bucurie, nu viitorul sau trecutul.

Primii pași pe calea omului superior

Îmi amintesc de momentul în care am fost sigur că cel mai important lucru în viața mea este să mă schimb – să îmi depășesc limitele și să devin omul care vreau să devin. În acel moment, am luat o decizie care mi-a schimbat viața. O să îți povestesc prin ce schimbări am trecut și cum m-am adaptat la ele. De fapt, întreg acest blog se bazează numai pe metode de schimbare. Majoritatea încercate de mine, unele preluate de la cunoscuți sau de la cei care au reușit să se schimbe și care au considerat un păcat să nu spună și altora cum au făcut.

Dacă privesc acum în trecut, îmi dau seama de schimbările prin care am trecut de la început. Am stat cel mai mult să mă gândesc cum a început totul. Am observat mai mulți pași care m-au condus spre a lua decizia de a mă schima. Până la această decizie, totul era rațional, spuneam că vreau să mă schimb, dar de fapt nu aveam energie pentru asta.

Azi o să îți povestesc numai de primele două etape ale schimbării. Deja e lung articolul, așa că nu vreau să exagerez. În curând, o să povestim și despre celelalte momente prin care vei trece dacă iei decizia să te dezvolți, să te transformi.

Etape ale deciziei de schimbare:

  • Acumulează frustrare – aceasta frustrare este, de fapt, o energie potențială foarte mare. Dacă nu e bine canalizată, ea te va distruge, se va transforma în tristețea faptului ca nu reușești. Dar dacă e bine controlata (și vei învăța în curând cum să faci asta), te va ajuta enorm – e ca o trambulină pentru tine.  O sa avem timp în viitor să vorbim mult mai multe despre frustrare și cum funcționează ea.
  • Al doilea moment dinaintea deciziei de schimbare este observarea coincidențelor. Coincidențele din viața ta nu sunt deloc întâmplătoare, ele trebuie să îți spună că subconștientul tău te face atent la calea pe care trebuie să o urmezi. Coincidențele se petrec tot timpul, însă nu suntem atenți la ele. Atunci când suntem în fața unui moment major al vieții noastre, mintea nu mai e capabilă să ne sprijine, așa că alte instrumente intră în funcție: acele instrumente care ne-au ghidat mii de ani înainte de a folosi mintea rațională: intuiția, inspirația, instinctul. Bazează-te pe aceste instrumente supra-mentale. Caută coincidențele și identifica ce anume îți spun ele despre momentul de viață în care te afli.

Pentru ce îți spun toate acestea? Eu le-am învățat în ultimii 15 ani. Acum sunt într-o etapă a dezvoltării mele în care obligația mea este să dau mai departe ce am învățat. Și îmi vine ușor pentru că exact asta trebuie să fac în acest moment. Câteva persoane care au citit articolele au spus că sunt scrise foarte natural, asta tocmai pentru că a venit momentul să o fac. Dacă aș fi încercat asta în altă etapă, cu siguranță nu ar fi fost la fel de eficient. Toate la timpul lor.

Ce va urma?

Următoarele articole vor trata câte o caracteristică a omului superior și o să prezint ce e de făcut ca să ajungi să activezi acea caracteristică în tine. Pentru unele dintre caracteristicile de mai sus, o să îți povestesc metode pe care le-am aplicat chiar eu, pentru altele (caracteristici pe care încă nu le-am atins) o să îți descriu modele de dezvoltare ale unor oameni pe care îi cunosc și îi respect.

De exemplu, data viitoare o să scriu un articol despre prima caracteristică a omului superior, și anume despre calm. O să îți explic atunci tot firul roșu al acestei caracteristici – de la cauzele agitației până la metode de calmare instantanee.

Nu îți spun mai multe acum decât că o să fie multe lucruri noi și, bineînțeles, foarte practice.

Tema de acasă

Știu că nu sună bine „tema de acasă” – eventual, sugerați-mi altceva –, dar îți propun ca timp de o săptămână să alegi o singură caracteristică din poezia lui Kipling și să o exersezi așa cum știi tu. Apoi să îmi spui ce ai reușit și ce ți-a fost mai dificil. Ca de fiecare dată, o să îți dau răspunsuri concrete și practice la tot ceea ce îmi vei scrie.

Pe curand,

Marius

Marius Simion

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală. Trimite-mi un email

Comentarii

  • Aura

    Excelent articol. Intradevar nu e intamplator ca sunt pe blogul tau. E o coincidenta pe care o folosesc in schimbarea mea. Va iubesc pe cei care faceti asta pt oameni.

Descarcă GRATUIT eBook + 6 exerciții (MP3)
pentru creșterea încrederii in sine

Descoperă în 6 pași simpli cum să ai mai multă încredere în tine,
mai ales în momentele care contează cu adevărat în viața ta!