9884 vizualizări

Cum să îți antrenezi mintea pentru un viitor extraordinar

Bine te-am regăsit!

Una din fricile mele cele mai nașpa, cea care m-a urmărit mulți ani, a fost frica de schimbare.

Habar nu am dacă tu ești unul dintre cei puțini care zic „de mâine nu mai fumez” și apoi îți respecți promisiunea toată viața sau faci parte din cei care, ca și mine, renunță la promisiune de dragul zonei de confort.

Sunt un anti-talent când e vorba de a mă mobiliza și a decide ceva definitiv. Îmi vine greu să fac schimbări majore în viață, în modul meu de gândire, în acțiunile mele.

Și totuși, după ani de zile în care îmi promiteam că mă voi schimba și nu reușeam să o fac, am găsit un sistem care mi-a fost de folos.

Din acel moment, orice schimbare mi-am propus, am reușit să o fac în timp scurt, fără să simt efort.

Îți scriu azi, în detaliu, ce m-a ajutat pe mine să fac schimbări în viață. O să afli din povestea mea ce îi face pe oameni să fie blocați în evoluție – cum am fost și eu –, dar și ce ai nevoie ca să faci foarte ușor orice schimbări dorești în viața ta.

Acest articol este super util și dacă cumva lucrezi în domeniul psihoterapiei și ai nevoie de o privire de ansamblu asupra psihicului oamenilor. Îmi scriu mulți psihoterapeuți să îmi ceară voie să folosească exercițiile de pe site-ul meu. Normal că pot să le folosească, le pun pe site ca să fie de folos tuturor.

Azi o să îți dau un exercițiu (la finalul articolului) tocmai pentru ca să îți fie mai ușor să faci schimbările potrivite în viața ta.

În trecut îmi era greu de tot când trebuia să fac schimbări în viața mea. La început e fain, aveam senzația că am reușit să schimb ceva la mine. Până când apărea prima probă, primul test și aproape de fiecare dată picam testul și vedeam că, de fapt, nu am progresat deloc.

Apoi apărea dezamăgirea, convingerea că „oricum nu are rost să mai fac nimic” și se țineau lanț toate gândurile negative.

Cele mai banale schimbări (schimbarea locului de muncă sau pur și simplu că trebuia să mă mut în alt apartament) mă deranjau mult. Dar când era vorba de schimbări cu adevărat importante, atunci totul parcă se dărâma în jur.

Ce se întâmplă practic

Într-o zi îți dai seama că modul tău de gândire din prezent te ține pe loc. Ai înțeles că nu universul are ceva împotriva ta, ci că propriul tău mod de gândire te sabotează și te face nefericit.

Această zi, în care ai înțeles asta, este probabil ziua cea mai valoroasă din viața ta… sau așa ar trebui să fie!  – pentru că ai făcut cea mai mare descoperire posibilă!

Fără această descoperire, nu există transformare și evoluție personală!

În ziua în care ți-ai dat seamă că trebuie să schimbi la tine gelozia și nu partenerul de viață, sau că e timpul să înveți să îți controlezi nervii și nu să lovești (chiar și prin cuvinte), atunci ai făcut primul pas din evoluția ta.

Ai încetat să te mai consideri victimă unui univers și destin de coșmar și începi să devii actorul principal în viața ta.

La mine au fost perioade când stăteam în zona de confort, oricât de mică și penibilă era aceea zonă de confort, doar de groază că mă așteaptă o muncă enormă pentru schimbare. Iar la final nu eram sigur de rezultat. Nevoia asta de „siguranță” mă făcea să stau pe loc.

Nu îmi asumam riscul că e posibil să nu se întâmple nimic, să nu se îmbunătățească cu nimic viață mea, așa că mai bine nu făceam nimic.

Mă apucă râsul când mă uit în urmă și văd cât de prost gândeam.

Dar nu mă simt vinovat pentru că doar atâta știam pe atunci. Era normal să gândesc așa cu informațiile pe care le aveam în acea perioadă de viață.

Probabil cunoști acei oameni care zic „eu nu mă pot schimba” – prinși în zona de confort fricii de schimbare.

Schimbările interioare sunt dificile – îmi spun 99% dintre cititorii mei – și așa credeam și eu. Iar după ce muncești la ele ani de zile, riști să nu ai rezultate, iar la final îți dovedești ție că „schimbarea e imposibilă”.

Ce produce  în mod normal schimbările

Singurele schimbări pe care le-am făcut au fost când sufeream. Cât timp nu sufeream, nu îmi păsa să fac schimbări,  să cresc, să evoluez.

Problema este că schimbarea în sine produce și ea suferință prin ieșirea din zona de confort.
Deci suferi când nu te schimbi, dar suferi și când te schimbi.

Așa ajungi nu vrei schimbi nimic la tine, din moment ce schimbarea aduce suferință.

Pe principiul acesta se produc miile de abuzuri în familie. Suferința devine normală, iar schimbarea ar provoca la rândul ei alte suferințe, deci… de ce să o fac?! Și asta duce, în timp, la scăderea stimei de sine .

Atunci cum de unii oameni se schimbă?

Formula pentru schimbare

Suferința Actuală > Suferința din Schimbare

Atunci când suferința existentă este mai mare decât suferința provocată de schimbare, vei face schimbări în viața ta.

Cât timp suferi puțin, iar schimbarea te sperie (deci anticipezi o suferință), nu vei face schimbări majore în viața ta.

Anthony Robbins spunea că vrea ca oamenii care vin la el să fie frustrați, să îi doară suficient de mult ca să își dorească să se schimbe. Dacă nu te doare, nici nu vei schimba nimic.

Cunoști acei oameni care zic „am încercat de toate și nu funcționează nimic?”. De fapt, ei au testat, au văzut că „schimbarea doare” și s-au oprit. Au dreptate: cât timp schimbarea e mai dureroasă decât suferința actuală, acești oameni nu o să schimbe nimic.

Eu am fost leneș și delăsător toată viața. Sunt și acum, doar că am învățat cum apar schimbările, așa că le pot face ușor, fără niciun efort, fără suferință.

Am transformat schimbarea într-o bucurie.

În căutările mele am citit o grămadă de cărți. Scopul meu era să găsesc acele pârghii care au ajutat oamenii să se schimbe ușor.

Când vin oameni la mine pentru ședințe de consiliere, în mintea mea caut tot timpul să aflu ce l-ar face pe acest om să schimbe lucrurile, fără să simtă că schimbarea e grea.

Omul vine deja cu o problemă la mine. Nu vreau să îi mai aduc eu încă o problemă și să îi spun că urmează și mai mult efort și suferință în viața lui. Încerc să găsesc o metodă care să îl ajute să facă schimbări fără efort.

Ai auzit și tu reguli (convingeri) care zic „doar prin suferință poți evolua” sau „doar prin sudoarea frunții poți progresa”. Nu cred în aceste reguli. Cred că inteligența și cunoașterea pot să suplinească și să înlocuiască acea suferință și acel efort.

Aceste reguli sunt o consecință a culturii noastre religioase care zice „doar prin suferință te poți mântui”.

Așa că primul pas pe care l-am făcut fost caut să văd dacă există culturi care să aibă o idee opusă de a noastră.

Am citit în perioada aceea cărți scrise de Osho (de fapt nu erau scrise de el, ci transcrise după conferințele pe care el le ținea prin lume) eram uimit descopăr că filozofia lui de viață spunea că nu e necesar ca oamenii să sufere ca să crească, ci evoluția este naturală – deci nu are cum fie de însoțită de suferință .

Când toată viața ta ai fost învățat că schimbarea vine la pachet cu  suferința, ajungi să te temi de schimbare.

Atitudinea față de schimbare

De ce nu funcționează toate exercițiile de dezvoltare personală? Pentru că le faci cu atitudinea greșită.

Exercițiile psihologice pe care trebuie să le faci au și o parte care „nu se vede” și care îți atinge emoțiile și gândurile. Iar un ingredient al tuturor exercițiilor este atitudinea cu care le faci.

Atitudinea cu care faci o acțiune poate să schimbe complet rezultatul acțiunii tale. De exemplu, dacă te duci la un interviu de job cu bucurie, entuziasm și încredere, vei părea alt om decât dacă te vei duce cu teamă, neîncredere și plictiseală.

Pur și simplu vei vorbi diferit, vei sta diferit, vei avea o altă energie. Și probabil rezultatul interviului o să fie… diferit!

Modul în care vei vorbi este cauzat de atitudinea din interiorul tău, de gândurile tale.

Exerciții psihologice pentru schimbare

Când dau unui client un exercițiu psihologic primul lucru îl întreb: „Ce crezi despre acest exercițiu?”.

Și dacă îmi zice „Nu cred că la mine o să funcționeze!” încep să discut cu el despre acest gând al lui. Îl întreb pe ce se bazează când crede lucrul ăsta. Îl învăț să își pună semne de întrebare nu asupra exercițiului, ci asupra gândirii pe care o are despre exercițiu.

Apoi îi spun cam așa „Păi dacă nu ai făcut niciodată acest exercițiu, de unde știi dacă funcționează sau nu?”; și de multe ori îmi zice că am dreptate, că a făcut o simplă presupunere  și că – în realitate – nu are de unde să știe, ci doar presupune.

Și am avut și situații când omul din fața mea a tresărit și mi-a zis cu cea mai tristă voce pe care o auzisem până atunci: „Mi-am condus aproape întreaga viață după presupuneri!”.

Dacă nu îți observi gândurile pe care le ai când faci exerciții, acele exerciții nu o să funcționeze. Pentru că mintea ta le va bloca orice putere de transformare interioară.

Când te așezi în fotoliul tău preferat și citești un exercițiu psihologic sau îți pui căștile la urechi și asculți un exercițiu audio cum sunt cele de pe NLP Mania, în acel moment contează atitudinea ta.

Hai să facem o listă de atitudini cu care oamenii fac exerciții psihologice și să vedem de ce nu funcționează:

• „La mine nu funcționează nimic!”
• „Încerc de câteva ori, dacă nu funcționează, mă opresc.”
• „Sper să funcționeze și la mine.”
• „Mă simt pregătit să fac schimbarea asta.”
• „Sunt super entuziasmat de ce urmează în viața mea.”

Am pus în listă atitudini de la cea mai negativă la cea mai pozitivă.

Acele 5 citate sunt, de fapt, gândurile care întrețin atitudinea ta. Pentru că atitudinea nu este un gând, ci o emoție pe care o simți. Dar emoția respectivă este menținută de un gând. Așa că îmi e mai ușor să explic prin gândurile pe care le ai.

Pun mai jos aceeași listă, de data asta prin emoțiile resimțite:

• Totală neîncredere
• Neîncredere relativă
• Speranță
• Siguranță
• Entuziasm

Cam astea ar fi emoțiile (atitudinile) pe care le simți când faci un exercițiu.

Din cele 5 atitudini, primele trei sunt dominate de frica de schimbare și în realitate nu prea ai șanse să faci schimbări pentru că frica este încă prea mare. E ascunsă acolo, dar există în subconștientul tău.

Vin oameni la mine și îmi zic: „Marius, fac orice ca să mă schimb. Lupt cu slăbiciunile mele  și mă voi schimba”.

Zilnic muncești la transformarea ta, înveți să ai grijă de emoțiile tale, înveți să te validezi și să ai mai multă încredere în tine, să faci zilnic exerciții psihologice, să mergi la cursuri, etc. Dar e ca și când ai încerca să umpli un pahar fisurat.

Zilnic umpli paharul cu apă, iar când mergi la culcare paharul tău e plin. Dar dimineața o iei de la capăt pentru că paharul s-a golit peste noapte.

Cea mai distructivă combinație de atitudini

Există o combinație care face ca nimic să nu funcționeze.

Chiar zilele trecute mi-a scris o prietenă că vrea să vină la cursul meu de NLP. Mi-a povestit de problemele din viața de cuplu și mi-a zis că sunt singura ei speranță ca să schimbe ceva la ea.

A încercat timp de doi ani de zile psihoterapie, dar probabil ceva nu a fost pe placul ei acolo și nu i-a adus schimbările necesare.

1. Nu îți asumi responsabilitatea pentru schimbare – ai impresia că responsabilitatea este a … exercițiului și că dacă tu faci exercițiul nu mai contează că îl faci cu o atitudine jalnică de victimizare sau îl faci cu atitudinea că „oricum nu funcționează”.

Iar la final te gândești „Sunt un geniu! am avut dreptate când am zis că nu funcționează. Mă duc să mănânc o prăjitură”.

2. Îți e frică de prezentul vieții tale – faci exercițiile doar ca să fugi de prezentul tău. E atitudinea cea mai frecventă, indusă iarăși de diferențierea absolută dintre bine și rău pe care ne-a învățat religia noastră să o avem.

Eu nu cred că ceea ce ți se întâmplă acum în viața ta este rău. Cred că exact ce te doare mai tare acum este cel mai bun lucru ce ți se poate întâmpla. Din ce te doare acum vei putea să evoluezi cel mai mult. Dar tu fugi exact de a privi în față suferința ta.

3. „Eu sunt special, la mine nu funcționează orice!” – e că și când te-ai droga doar că nu cu cocaină, ci cu psihologie. Știu oameni care se droghează cu … participare la cursuri.

Merg la toate cursurile din lume și se miră de ce nu s-a schimbat nimic în viața lor. În realitate acești oameni au dorința de a-și demonstra că sunt speciali, că lor nu li se aplică aceleași exerciții, că la ei nu funcționează orice.

Probabil mai sunt și alte atitudini, dar astea mi-au venit acum minte gândindu-mă la oamenii care au venit la mine să îi ajut.

Îți ziceam de „paharul fisurat” – acea cauză care face ca oricât ai lucra la tine, să te întorci de unde plecat și să îți „demonstrezi” ori că metoda nu e bună, ori că tu ești defect și ireparabil.

În ședințele de terapie pe care le fac, pe mine mă interesează unde s-a produs și cum se poate rezolva acea „fisură” din personalitatea ta, acel mod de fi care îți consumă energia  și te lasă fără putere, trist și fără motivație.

Am căutat tot timpul să merg pe un nivel de profunzime din ce în ce mai mare, până unde m-a dus pe mine capul.

Cele mai multe cursuri și cărți te învață ce acțiuni să faci ca să te schimbi. Dar schimbarea e reversibilă. Dacă nu ai rezolvat cauzele care te-au adus în etapa aceasta de viață, atunci orice schimbare faci, te vei întoarce de unde ai plecat.

Nu observat că atunci când te oprești din exerciții, parcă ai luat-o de la capăt cu toate gândurile și emoțiile negative?

Schimbarea ori o pornești din interior, ori nu are rost o faci!

Te-am ținut destul cu explicațiile. Hai să ne antrenăm un pic pentru ca mintea să fie deschisă să accepte schimbarea ușor.

Îți dau mai jos un exercițiu scurt pe care îl poți face cu o cafea și o agendă în față. Singurul lucru ce vreau să te rog este să îl faci cu sinceritate.

Ai nevoie de cam 10 minute. Îți voi pune 4 întrebări, dar nu o fie așa simplu răspunzi la ele; mai ales că la început ai senzația că sunt întrebări asemănătoare. Însă dacă răspunzi la ele, vei vedea cât de diferite răspunsurile tale.

Pregătirea psihologică pentru a accepta schimbarea

Oamenii nu sunt antrenați să facă schimbări. Ba chiar, flexibilitatea mentală e pedepsită de societate ca și când e o slăbiciune.

De exemplu, „răzgândirea” este o asemenea schimbare; dar când o face cineva, este criticat. Am ajuns că considerăm că dacă cineva se „răzgândește” are o problemă.

Dar viață se schimbă, condițiile inițiale nu mai sunt la fel, schimbarea este necesară și totuși este criticată.

Acest exercițiu are puterea să te ajute să faci schimbările mai ușor.

(Exercițiu)

1) Deschide agenda și fă-ți o listă cu 3 schimbări importante pe care vrei să le faci în perioada următoare;

Ca să îți dai seama ce schimbări ar urma în curând în viața ta, gândește-te la zonele din viața ta de care nu ești mulțumit pe deplin.

Faptul că ceva nu funcționează cum trebuie în viața ta îți spune că exact acolo trebuie să schimbi ceva la tine. Așa că, acum e momentul să pui pe hârtie ce ar trebui să schimbi.

Ca să alegi cea mai bună schimbare pentru tine, gândește-te la o persoană care se descurcă foarte bine la acel domeniu de viață de care tu nu ești încă satisfăcut.

Apoi întreabă-te ce sfat ți-ar da acea persoană, ce ți-ar recomanda să schimbi la tine. Așa îți alegi schimbarea pe care e necesar să o faci.

2) După ce ți-ai ales prima schimbare, pune-o pe hârtie și gândește-te că în fața ta stă o persoană pe care tu o admiri foarte mult. Poate să fie cineva pe care îl cunoști direct sau cineva pe care ți-ar plăcea să cunoști.

Imaginează-ți că acea persoană îți va pune 4 întrebări:

Întrebarea 1: Ce câștigi dacă faci această schimbare definitiv?
Întrebarea 2: Ce pierzi pe termen lung dacă nu faci schimbarea?
Întrebarea 3: Ce câștigi dacă NU faci acum această schimbare?
Întrebarea 4: Ce pierzi dacă FACI această schimbare definitiv în viața ta?

Observă care e cel mai puternic răspuns dintre cele 4 pe care le- găsit. Nu te grăbi să găsești răspunsurile, ci caută-le cu adevărat pe cele profunde și reale pentru propria ta persoană . E un exercițiu pe care îl faci pentru tine, nu doar fie făcut.

3) După ce ai răspunsurile la cele 4 întrebări, te invit să îți imaginezi o zi din viața ta după ce făcut schimbarea dorită de tine.

După ce vei face schimbările dorite de tine, ce anume o fie diferit modul în modul tău de a gândi și de a simți (atitudine)? Ce comportamente o fie diferite? Ce nu vei mai face și ce vei face în schimb?

Cum vei îți vedea atunci propria ta persoană după ce aceste schimbări o fie deja instaurate? Cu ce atitudine te vei privi tu pe tine atunci? Ce vei simți față de propria persoană? Ce vei simți față de situațiile în care e necesară această schimbare?

Această etapă este extrem de importantă pentru a-ți „antrena” mintea pentru schimbare.

Ce urmează faci acum este creezi filmul mental al schimbării. Acel film mental va deveni pentru mintea ta un reper, o realitate „alternativă”.

Filmul mental al schimbării

Ce ai de făcut pentru a construi filmul mental (etapa aceasta durează 5 minute):

• Imaginează-ți cum arată prima zi din viața ta de după ce ai făcut schimbarea dorită de tine. Ce anume o să fie diferit cu adevărat?

• Privește-te pe tine în film cum te trezești, cum treci prin situația aceea unde voiai să faci schimbări, dar de data asta privește-te cum te simți și acționezi diferit.

• Acum în etapa finală reia acest film mental, dar de data asta privește situația prin ochii tăi. Trăiește mental toată experiența privind situația prin ochii tăi.

Vezi oamenii din jur, dar nu te mai vezi pe tine. E ca diferența între a te vedea pe tine filmat cum vorbești cu cineva sau a vedea direct chipul persoanei cu care vorbești.

A doua vizualizare a filmului mental trebuie să o faci așa direct, la persoana întâi, privind și simțind ca și când acum se întâmplă toate acele lucruri din prima ta zi de după schimbarea dorită.

La final de exercițiu: e important să te concentrezi pe emoție în filmul mental. Să observi ce simți dacă ai trăi cu adevărat experiența acelei zile din viața ta de după ce ai făcut schimbarea dorită de tine, să vezi cât mai luminos și mai intens tot acel film mental, să auzi cât mai clar vocile și sunetele.

Toate aceste detalii mentale îi vor spune minții tale subconștiente că asta dorești cu adevărat – că vrei să faci această schimbare și că nu te temi de schimbarea respectivă.

Mintea subconștientă primește comenzile prin emoțiile pe care tu le simți.

Oamenii care nu fac schimbări își imaginează schimbarea și simt teamă. Dacă tu vezi și trăiești filmul mental cu o emoție de bucurie, mintea subconștientă decide să te susțină să faci schimbarea.

Cât timp subconștientul tău vede o reacție de teamă în fața schimbărilor, nu o să te ajute deloc să schimbi ceva. Subconștientul este protectorul tău.

Dacă tu îi spui că îți e teamă de schimbare, o să te facă  să nu faci nicio schimbare. Deci ce ne interesează de fapt este să inducem o emoție pozitivă, asociată cu schimbarea.

Doar atunci schimbarea devine posibilă.

Aceasta este prima etapă profundă din mecanismul psihologic al schimbărilor prin care tu poți să îți faci viața extraordinară.

Te las să faci exercițiul. Nu durează mult de 5 minute fiecare etapă. Dar după ce ai deja filmul mental, poți să îl repeți zilnic.

Nu mai trebuie să treci prin celelalte etape cu întrebările. Folosește-te zilnic de filmul mental, asociază-l cu emoția de succes și bucurie și vei avea rapid rezultate extraordinare.

Săptămâna următoare revin cu celelalte 2 pârghii ale schimbărilor profunde.

P.S. Lasă un comentariu la articol și spune-le și altora despre acest exercițiu.

Te rog să îmi spui părerea ta despre acest exercițiu într-un comentariu mai jos în pagină. Dacă ai întrebări, sunt aici să îți răspund.

Cu mult drag,

Marius Simion
NLP Mania

P.P.S. Eu am pornit de la zero, fara sa fiu fericit cu jobul meu, fara sa fiu implinit in viata personala, fara sa stiu ce inseamna siguranta zilei de maine si, mai ales, fara o viziune de viitor care sa ma faca mandru de cine sunt.

Am fost curios toata viata cum de unii oameni isi ating usor obiectivele, iar altora le este aproape imposibil sau fac eforturi uriase ca sa le atinga. Eu am facut parte din categoria celor care abandoneaza pana cand am descoperit uneltele care m-au dus la succes.

Le-am strans pe toate si le-am pus intr-un curs (sub forma de CD audio). Apasa pe bannerul de mai jos, ca sa vezi tot ce contine acest curs gandit special ca tu sa ai succes:

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *