12231 vizualizări

Un exercitiu pentru ca sa schimbi orice stare emotionala negativa in cateva momente

Bine ai revenit pe NLP Mania!
Perioada de vacanta se apropie de sfarsit si sigur ai ramas cu unele stari si amintiri placute din aceasta perioada. Vreau sa te invat azi cum sa iti faci un “album” emotional pe care sa il folosesti asa cum folosesti albumul de amintiri.
De fapt, un album cu poze are exact acest rol, sa iti reactualizeze emotiile din trecutul tau. Cand privesti pozele din excursiile trecute sau pozele de la nunta, sau pozele de la botezul copilului, iti vin in minte amintiri, dar nu pentru asta te uiti, pentru ca amintirile sunt oricum acolo. Te uiti la poze pentru emotiile acelea din trecut.
Suntem iarasi fiinte ciudate, ne plac emotiile, dar nu stim sa le controlam.
Emotiile ne fraieresc si ne saboteaza zilnic.
Ma intreb daca ti-ai pus vreodata problema cum de noi, oamenii, asociem situatiile problematice cu suferinta!
Cum de tot timpul, cand ai patit ceva ce nu iti place, ai tendinta sa suferi automat?
Pare ciudat ce iti zic eu?
Hai sa te uimesc mai departe. Starea de suferinta nu vine din cauza problemei, ci din teama ca suntem incapabili sa rezolvam acea situatie.
Suferinta nu iti apare imediat cand cineva iti fura masina, ci cand te gandesti ca… nu o poti recupera.  Suferinta nu iti apare imediat cand iubita/iubitul te paraseste, ci cand te gandesti ca nu o sa mai ai acea fericire langa tine.
Suferinta nu iti apare imediat ce ai fost dat afara de la serviciu, ci in momentul in care te gandesti ca nu o sa faci rost de alt loc de munca imediat.
Intelegi mecanismul acesta al suferintei?
Nu ne doare evenimentul in sine, ci ne doare ceea  ce gandim noi despre acel eveniment. Teama de dupa eveniment este durerea si suferinta, nu evenimentul in sine.
Doar ca sunt legate si noi le percepem impreuna. Aceasta perceptie gresita te-a invatat ca daca ceva rau se intampla, tu trebuie automat sa suferi.
Dar eu azi te provoc! Te intreb cum ar fi ca atunci cand apare un element negativ, sa faci ceva sa nu mai apara teama de dupa eveniment. Si daca nu apare teama, sa nu mai apara nici suferinta.
Cum ar fi sa poti trece prin orice eveniment cu liniste si calm, avand o stare emotionala care te ajuta sa iei decizii potrivite, nu care iti blocheaza orice ratiune.
Pentru a scapa de teama aceea, trebuie sa iti dezvolti flexibilitatea mentala si emotionala. Atat de “cimentata” este aceasta obisnuinta de a suferi in noi, incat e nevoie de exercitii care sa te invete cum sa treci de la o emotie la alta cu rapiditate si prin vointa ta, nu prin vointa evenimentelor.

Ti-am pregatit o tehnica simpla pentru asta. O tehnica pe care am invatat-o de la Radu, trainerul meu de NLP. Am facut-o cu el si mi-am dat seama ce putere are aceasta tehnica. Azi am adaptat-o pentru tine ca sa o folosesti usor si eficient cand vrei sa iti schimbi starile. Dezvoltarea ta implica flexibilitatea si adaptarea la noi stari emotionale. Daca esti condus tot timpul numai de evenimentele din jur, nu ai puterea de a influenta aceste evenimente.

Exercitiu de dezvoltare personala pentru a schimba orice emotie doresti

Ia o foaie de hartie si fa din ea cinci bilete de marimi identice. Apoi incepe sa notezi pe doua dintre ele. Pe primul bilet noteaza starea pe care o ai acum. Poate simti suparare, tristete, incordare, tensiune, deprimare, neliniste, gelozie etc. – orice simti acum, si vrei sa schimbi, pune pe primul bilet. Apoi, aseaza-l pe podea intr-o parte a camerei astfel incat sa ai loc si pentru celelalte bilete, asa incat sa le asezi la distante cat mai mari intre ele.

Treci apoi sa notezi pe alt bilet starea pe care o doresti sa o ai acum. Poate ca doresti sa simti bucurie, incredere, impacare, iertare, pace, liniste, fericire etc. – orice simti tu ca e potrivit pentru tine in acest moment al vietii tale. Dupa ce ai notat aceasta stare pe bilet, mergi si aseaza-l pe podea la distanta de cativa pasi buni fata de primul bilet, pe cat posibil in linie dreapta.

Ti-au mai ramas acum trei bilete necompletate. Ia unul dintre ele si scrie care este o stare intermediara prin care crezi ca e nevoie sa treci ca sa ajungi in final la starea dorita de tine. De exemplu, daca iti doresti ca stare finala impacarea, poti sa pui pe biletul intermediar “calmul”, daca simti tu ca acesta te conduce spre impacare. Dupa ce ai scris primul bilet intermediar, aseaza-l langa cel cu starea ta actuala, dar pe directia biletului cu starea finala. Apoi mai ai doua bilete de completat tot cu stari intermediare si va trebui sa le asezi in linie cu celelalte.

Cand ai terminat de scris si asezat toate biletele, priveste aceasta linie si analizeaza daca cele trei bilete intermediare au ordinea potrivita pentru tine, adica daca sunt “pasii” corecti spre starea dorita de tine. Daca crezi ca e necesara alta ordine a lor, poti sa o modifici chiar acum.

Daca ordinea este cea potrivita, atunci te pregatesti sa faci exercitiul.

  • Aseaza-te, in picioare, chiar pe biletul cu starea actuala, primul bilet pe care l-ai pus pe jos. Apoi, inchide ochii si simte pe deplin starea in care esti acum, fii perfect atent la tot ceea ce simti in corpul tau, in mintea si emotiile tale cu privire la aceasta stare prezenta. Apoi fa un mic pas spre biletul urmator, spre cel cu o stare intermediara si, in timp ce faci acel pas, aminteste-ti un moment din viata ta in care ai avut acea stare intermediara. Poate sa fie ceva recent sau poate sa fie ceva din trecut; orice ar fi, trebuie sa faci in asa fel incat sa iti amintesti acel moment si sa pasesti ca si cum ai ajunge exact in acel loc si timp si ai intra iar in pielea ta de atunci.
  • Paseste in continuare pana ajungi la biletul al doilea si cand ajungi acolo, trebuie sa ramai si sa simti ca esti in acel moment si loc in care ai simtit starea intermediara scrisa pe bilet. Retraieste intens cu tot corpul, cu mintea si emotiile tale tot ceea ce ai simtit atunci.
  • Simte pe deplin aceasta stare intermediara scrisa pe biletul numarul doi. Dupa suficiente momente in care simti ca ai retrait aceasta stare, poti sa pasesti in fata spre biletul numarul trei care contine o alta stare intermediara.
  • Pana pasesti si ajungi la el, faci pauze si iti amintesti un moment din viata ta cand ai simtit acea stare scrisa pe bilet. Poate sa fie un moment recent sau din trecutul tau mai indepartat. Important este ca atunci cand ajungi la biletul numarul trei, sa pasesti ca si cum ai intra in acel timp si loc unde ai simtit starea.
  • Acolo, pe acel bilet, sa te simti ca apartii iar locului si timpului cand ai simtit starea aceea si sa te lasi sa o simti pe deplin in corpul, mintea si sufletul tau.
  • Ramai si aici suficient timp ca sa simti clar si intens acea stare si apoi paseste spre biletul numarul patru, pe care ai scris o alta stare intermediara. Repeta aceeasi cautare in trecut si intra intr-un loc si timp in care ai simtit starea intermediara de pe biletul patru. Retraieste acel moment si simte tot ceea ce ai simtit atunci, priveste in mintea ta in acel timp si spatiu, astfel incat sa simti intens acea stare intermediara care te apropie de starea finala dorita de tine.
  • Paseste apoi spre biletul cu starea dorita de tine, biletul numarul cinci, si pe masura ce te apropii incet de el, aminteste-ti un moment cand ai simtit pe deplin aceasta stare pe care o doresti acum. Intra in acel loc si timp din trecutul tau cand aveai aceasta stare si retraieste momentul. Pur si simplu, fii complet acolo, cu tot corpul, mintea si emotiile tale.
  • Asa vei reusi sa simti intens acea stare dorita de tine. Ramai in acest spatiu plin de emotia pe care o doresti si absoarbe in tine cat mai multa emotie. Ca si cum ai aspira si ai sedimenta in tine aceasta emotie in fiecare celula, in fiecare gand al tau si in fiecare emotie. Ca si cum emotia dorita de tine este acum baza tuturor celorlalte emotii.
  • Pastreaza acest moment pentru 2-3 minute, in care sa fii complet proiectat in acel timp si spatiu, cand ai simtit intens aceasta stare si sa o simti si acum cat poti tu de intens.
  • Apoi deschide ochii si fa un pas in lateral si intoarce-te iar la biletul numarul unu, cel cu starea actuala. Intra iar pe acel bilet si simte iar starea ta initiala; in acest moment, o sa vezi ca nu o sa o mai simti la fel de intensa. Stai deasupra biletului numarul unu doar cateva momente si apoi paseste mai repede spre biletul doi, cel cu starea intermediara.
  • Simte iar acea stare intermediara pentru 30 de secunde, apoi mergi la biletul numarul trei si simte si acolo starea intermediara pentru alte 30 de secunde. Apoi mergi la biletul patru si simte si acolo 30 de secunde starea intermediara scrisa pe bilet. In final, mergi la biletul cinci, cel cu starea dorita de tine si intra in locul si timpul in care ai simtit intens acea stare.

Acolo ramai alte 30 de secunde sau maxim un minut in care sa simti intens aceasta stare dorita, asa cum ai simtit-o in trecut. Paseste iar in lateral si vino la biletul numarul unu si repeta acest traseu inca o data.

Pe masura ce repeti traseul de la biletul 1 la biletul 5, trebuie ca la fiecare repetare sa mergi din ce in ce mai repede. Trebuie insa sa simti starile intermediare, nu doar sa treci peste bilete. Te opresti suficient timp la fiecare pana cand simti ceea ce ai scris pe bilete. Apoi mergi rapid mai departe pana cand simti ca poti schimba cu usurinta starile intre ele.

***

Dupa 10-15 minute, cat dureaza acest exercitiu, o sa vezi ca ai complet o alta stare. Dar nu asta este important. Magia acestui exercitiu este ca te invata cum sa treci dintr-o stare in alta cu rapiditate, prin vointa.

Acest lucru este mai important decat ca te ajuta sa iti schimbi starea. Exercitiul acesta nu iti da un peste, ci te invata sa pescuiesti. Iti invata mintea cu un nou mod de functionare. Daca pana acum iti venea dificil sa crezi si sa poti sa iti modifici starile, acum acest lucru este deplin inteles de mintea ta.

Cum sa nu te mai lasi dominat de destinul tau

Ma mai surprind uneori pe mine avand o stare de lene, de suparare, uneori nervozitate. In acele momente, indiferent de cauza nervozitatii sau supararii, imi dau seama ca starea propriu-zisa nu este cea care ma ajuta sa schimb ceva.

Daca ceva se intampla si sunt nervos sau trist, nu tristetea si nervozitatea este cea care ajuta la schimbatul in bine al situatiei.

Multa lume spune: “Dar daca s-a intamplat ceva ce nu imi place, nu e normal sa fiu trist si nervos?” – eu le raspund ca e normal doar pentru ca 99% dintre oameni fac la fel, dar care e rostul? Ce rezolvi?

Asa ca de cand am inceput sa fac acest exercitiu, stiu ca pot sa trec printr-o problema si sa simt… exact ceea ce vreau eu, nu ceea ce simt 99% dintre oameni.

Cand am o suparare, zic: “E momentul sa imi schimb starea” si fac exercitiul pe care ti l-am explicat. Am vazut ca daca am o problema si imi schimb starea de suparare intr-o stare de calm, imi vin idei mult mai bune. E normal asa, dar nu prea e folosita metoda asta pentru ca… necesita sa actionezi, nu sa stai cu mainile in san, cum fac 99% dintre oameni.

Ai vazut cum procedeaza multi oameni cand au o problema emotionala? Cand se supara si sufera dintr-o cauza oarecare, ei spun: “Lasa ca trece”. Aceasta atitudine este complet aiurea pentru ca te pune intr-o pozitie de ghiocel in fata destinului. Parca nu e vorba de viata ta, parca tu esti sclavul destinului tau. Nu te-ai saturat sa nu poti face nimic cand te confrunti cu stari emotionale negative?

Am invatat la scoala ca putem sa modificam lucruri in jurul nostru, dar nimeni nu s-a interesat sa ne invete ca putem sa modificam la fel de simplu si ceea ce simtim.

Sa vezi discutie intre mine si sotia mea. Cand unul dintre noi se enerveaza din diferite motive, celalalt ii zice ca e momentul sa isi schimbe starea. Nu argumentam altceva. Stim ca starea emotionala se poate schimba, pentru ca am facut-o de zeci de ori. Apoi, dupa ce schimbam starile, cearta nu mai are sens si discutam pe un cu totul alt ton si ajungem la complet alte rezultate.

Iti propun sa incerci sa faci acest exercitiu cat mai des ca sa iti dezvolti capacitatea de a modifica prin vointa starile emotionale. Cand ajungi sa dezvolti aceasta capacitate, o sa devii stapanul propriilor emotii.

Poti sa treci printr-o perioada dura in viata, dar starea ta sa fie una pozitiva – oricum, sa fim seriosi… chiar crezi ca sa suferi te ajuta la ceva?

Totul se rezuma la convingerea ta ca “poti” sau “nu poti” sa iti modifici starile. Dar eu iti propun sa te antrenezi. Daca esti intr-o perioada mai nasoala acum, incepe de azi sa faci exercitiul. Daca esti intr-o perioada buna acum, dar ai avut in trecut perioade de suferinta, inseamna ca mintea ta inca nu stie sa le depaseasca, deci e momentul sa o inveti. Invata-ti mintea ca poate sa schimbe starile cum vrei tu, nu cum se nimereste in functie de evenimentele vietii.

Cred ca una dintre cele mai mari iluzii ale vietii noastre este ca emotiile noastre sunt dependende de evenimentele din jur.

Eu zic ca evenimentele din jur doar iti “propun” anumite emotii. Depinde de tine daca le accepti sau vrei sa le schimbi cu altele.

Nicio emotie nu este buna sau rea. Gandeste-te la starea de teama. Cand trebuie sa iti faci un consult medical, teama e rea – dar cand prietenii te provoaca sa mergi pe balustrada unui pod suspendat peste o prapastie, teama e cea care te-a salvat de la un accident.

Pe mine, teama ma salveaza de la un posibil al doilea accident de masina. Asa ca nu vreau sa renunt la teama decat cand stiu ca imi face rau.

Emotiile nu sunt impartite clar intre emotii bune si emotii rele. Depinde de contextul in care ele apar. Ceea ce ieri parea o emotie rea, azi exact aceeasi emotie poate sa te ajute la ceva.

Asa ca ceea ce avem de facut nu este sa scapam definitiv de anumite stari emotionale, ci sa le tinem sub controlul nostru.

Cand vreau sa ma infurii, vreau sa pot sa o fac. Am observat ca ma ajuta cand am de-a face cu functionarii publici. Daca sunt calm, rezolv intr-o saptamana o problema la ghiseele lor. Daca ma infurii, rezolv in doua ore aceeasi problema. Deci nici gand sa renunt la furia mea, imi place insa ca stiu sa o pregatesc cand merg spre aceste ghisee.

Procedez exact cum ti-am explicat in exercitiu. Ma gandesc la alta situatie cand am simtit enervarea aia – si crede-ma ca am destule de unde sa aleg – apoi imi imaginez ca situatia se repeta si ma proiectez mental in acelasi loc si timp ca sa imi revina in minte cat mai multe detalii care au contribuit la starea de atunci. E important ca mintea sa isi aminteasca cat mai multe detalii legate nu numai de discutie, ci si de ambient.

Ai sesizat ca uneori, cand treci in plimbare printr-un anume loc, iti revin in minte aceleasi ganduri ca si data trecuta cand ai trecut prin acelasi loc? Asta pentru ca mintea se leaga de toate elementele, nu numai de cuvintele folosite atunci ca sa creeze starea de nervozitate sau orice alta stare.

De aceea, cand faci exercitiul de azi, e important sa lucrezi la rememorarea a cat mai multor elemente din acel moment din timp si spatiu in care ai simtit starile emotionale pe care le cauti.

Tema de acasa: Observa cum oamenii se bucura si cum sufera

Tot ce ai de facut este sa te uiti la oamenii pe care ii vezi ca sunt dependenti de ceea ce li se intampla. Observa cum ei sunt dusi de vant ca o frunza, fara nicio putere asupra destinului lor. Vreau sa te invat sa iti schimbi punctul de vedere, sa privesti din alt unghi evenimentele. Daca privesti pe cineva care a reusit ceva si e bucuros, tu nu fi atent la cauza bucuriei, ci fii atent la cum se comporta el cand e bucuros. Cand intrebi pe cineva: „De ce esti vesel?”, omul iti zice “Mi-a nascut nevasta” sau orice altceva.

Tu nu il intreba: “De ce”, ci observa cum se manifesta el cand e vesel, apoi observa-l cum se manifesta cand e trist si deprimat. Nici atunci nu conteaza “de ce” e trist si deprimat, evenimente neplacute se vor petrece cat dureaza universul. Ce trebuie tu sa inveti din aceasta lectie este ca tu nu controlezi evenimente, ci stari.

Dupa ce controlezi starile prin care treci, o sa iti vina usor sa iti modifici comportamentele tale, iar asta o sa modifice in final evenimentele din jurul tau. Cand privesti bucuria sau suferinta cu ochii celui care stie ca ele se pot schimba intr-o clipa, o sa ai o alta viziune asupra vietii. Asta inseamna dezvoltare personala, sa te simti alt om, sa simti ca ti-ai schimbat modul de a gandi.

Pe curand,

Marius Simion

Iti recomand sa citesti si:

Suferintele din trecut nu te lasa sa fii fericit in prezent

Dezvolta-ti vointa prin 5 minute de exercitii zilnice

Abuzul emotional la care ai fost supus! Exista posibilitate de vindecare?

Ce blocaje emotionale se ascund in spatele geloziei

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *